dimarts, 1 de novembre del 2011

Halloween a Marratxí, un costum que s’imposa





Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, que s'ha estès per tot el món.
Abans creien que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar. Per aquest motiu no encenien cap llum a les cases i la gent es vestia de bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos. Moltes de les tradicions de Halloween es varen convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos dugueren als Estats Units en el segle XIX. La tradició, tal com s’entén actualment als Estats Units d’Amèrica, s’ha estès per la resta del món, i fins i tot ha arribat a absorbir els costums del Dia de Tots Sants. N’hi ha que parlen de colonització cultural, d’altres de processos “normals” si tenim en compte que totes les festes i les celebracions comencen en un punt de la història i s’implanten on la gent els vol assumir.

El passat dia 31 d’octubre vàrem fer una volta per Marratxí. Ens centràrem per la zona des Pont d’Inca Nou i ses Cases Noves. Com veis a les imatges, la festa de Halloween va esser grossa. Centenars de persones es passejaven pels carrers vestides d’ànimes en pena, bruixes, dimonis, novies mortes, bubotes, cossos en descomposició, carabasses amb espelmes, teranyines, etc. Tot un espectacle que no deixa indiferent a ningú. Colonització cultural? O reajustament dels costums mundials? Els al·lots, no cal dir-ho, s’ho passaven molt bé recollint dolços per les cases.

JAC